Australian rulesEdit

In Australian rules football wordt de bal als out of bounds beschouwd wanneer de bal in zijn geheel buiten het vlak van de grenslijn ligt; of, als een deel van de bal de achterste paal raakt.

onder de meeste omstandigheden wordt het spel herstart door middel van een boundary throw-in nadat het buiten de grenzen is gegaan: de Boundary umpire gooit de bal hoog in de lucht en achterwaarts over zijn hoofd naar een neutrale wedstrijd 15-20m vanaf de lijn.,

onder de volgende omstandigheden wordt een vrije trap toegekend aan het team dat de bal buiten de grenzen zet:

• als de bal volledig buiten de grenzen gaat (zonder eerst iets aan te raken) vanaf een trap
  • als de bal opzettelijk buiten de grenzen wordt gedwongen (beslist naar goeddunken van de scheidsrechter)

Gridiron codeEdit

in gridiron football wordt een spel als dood beschouwd als een bal of de speler die de bal draagt buiten de grenzen gaat., Een forward pass gegooid naar een speler die een (in de NCAA) of beide (in de meeste andere codes met inbegrip van de NFL) voeten op de grond out of bounds wordt beschouwd als een onvolledige pass, ongeacht of het werd gevangen of niet.

in de NFL stopt de klok wanneer een speler die de bal draagt buiten de grenzen stapt of de bal buiten de grenzen stunt., In de laatste 2 minuten van de eerste helft, de laatste 5 minuten van het spel, of na een verandering van bezit, de klok blijft gestopt tot de volgende snap; op alle andere momenten, de klok herstart wanneer de scheidsrechter signaleert dat de bal is geplaatst voor de volgende down.

in arena voetbal is het veld ommuurd zodat het spel bijna nooit buiten de grenzen kan gaan. Op alle andere momenten blijft de klok tikken. In college football stopt de klok als de ballcarrier buiten de grenzen gaat., Als er meer dan twee minuten te gaan in beide helft, de klok hervat wanneer de scheidsrechter markeert de bal als klaar voor het volgende spel. Als er minder dan twee minuten over zijn in de helft, gaat de klok verder bij het volgende spel.

als de speler met de bal buiten de grenzen gaat in zijn eigen eindzone, wordt dit in de meeste gevallen beschouwd als een veiligheid in het voordeel van het andere team. Een bal die door de end zone wordt geschopt is een touchback; in het Canadese voetbal wordt deze situatie meestal toegekend met één punt.

een aftrap die buiten de grenzen gaat is een penalty., In 1986 moest het kicking team de bal van vijf yards achter de plek van de oorspronkelijke aftrap opnieuw opvragen, tenzij de penalty werd afgewezen door het ontvangende team. In 1987, de NFL ingesteld een nieuwe regel, waarbij de bal zou worden toegekend aan het ontvangende team vijf yards voor op de plek waar het ging buiten de grenzen.

in het Canadese voetbal, als een fumble gaat over de grenzen, het team van de laatste speler die het aanraken krijgt bezit.,

Associatiecode (voetbal)bewerken

hoofdartikel: bal in en uit het spel

In het voetbal wordt de bal uit het spel wanneer hij volledig een doellijn of touch line heeft overschreden. Het spel wordt herstart door een inworp, goal kick of corner kick.